OEDEEMFYSIO

Oedeemfysio wordt ook wel lymfedrainage of lymfetherapie genoemd. Het is een specifiek soort fysiotherapie dat erop gericht is abnormale vochtophopingen in het lichaam te verminderen. Deze therapie wordt regelmatig ingezet na behandeling van kanker of bij vochtproblemen bij spataderen of littekenweefsel.

Oedeemfysio: de behandeling
We maken een behandelplan op basis van gedegen onderzoek. Daarbij kijken we niet alleen naar de plek waar oedeem ontstaan is, maar naar het totale lichaam. Vaak hebben we contact met de behandelend arts. Hoeveel behandelingen er nodig zijn en of klachten helemaal verdwijnen is per persoon verschillend, maar bij de eerste afspraak kunnen we een goede indicatie geven.

Wat we allereerst willen bereiken, is dat de omvang van de vochtophoping zo snel mogelijk vermindert. Dat gaat het best met bandages. Om het effect te behouden, meten we daarna vaak een therapeutisch elastische kous aan.

We zetten specifieke massagetechnieken in om overtollig vocht te verplaatsen naar plekken in het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. We leren je ademhalingsoefeningen aan die je helpen de vochtafvoer te verbeteren en we maken ook vaak gebruik van taping. De tape tilt de huid iets op, waardoor vocht beter kan circuleren.

We zien vaak dat ook de bewegingsmogelijkheden in het oedeemgebied verminderen of dat de spierkracht afgenomen is. Dat kunnen we ondervangen met gerichte bewegingsoefeningen.

Omdat we het belangrijk vinden dat leert hoe je met je klachten om kunt gaan, is voorlichting een cruciaal onderdeel van de therapie. De voorlichting gaat in op bijvoorbeeld huidverzorging, voeding en preventie, maar ook op hoe je jezelf kunt masseren, banderen of tapen.

Ervaren, gecertificeerde oedeemfysiotherapeuten
Als oedeemfysiotherapeut heb je na je hbo-opleiding Fysiotherapie een aanvullende gespecialiseerde opleiding gedaan. Om de specialisatie te kunnen behouden, is er jaarlijkse bijscholing. We zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie.

Vergoeding
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Vanuit de basisverzekering heb je altijd recht op een vergoeding voor de behandelingen. Je hebt daarvoor wel een verwijzing van een specialist nodig. Heb je vragen over de vergoeding? Stel ze ons gerust. Of bel met je verzekeraar.

Meer informatie over de vergoedingen kunt u hier lezen.